Masa kredowo – klejowa

Masa kredowo-klejowa jest stosowana powszechnie do konserwacji bardzo różnych przedmiotów, m.in. ram, mebli, obrazów na deskach itp., a także jako masa podkładowa i wyrównująca powierzchnię pod ikony lub złocenie, ja używam jej czasem również do decoupage ma chropowatym drewnie. To bardzo uniwersalna masa, więc warto poznać przepis, który pozwoli przygotować ja samodzielnie.

Składniki:
Klej zwierzęcy (skórny lub żelatyna)
Kreda w proszku (szampańska lub bolońska, ewentualnie zwykła malarska)

Potrzebne narzędzia
Słoik (najlepiej 1 litr)
Garnek
Kawałek szmatki bawełnianej
Palnik elektryczny lub gazowy (kuchenka)

Przygotowanie:
Przygotowujemy klej zwierzęcy – żelatynę według przepisu na opakowaniu (nalezy dodać nieco mniej wody, by otrzymać gęstszy żel). Jeśli używamy kleju skórnego przygotowujemy go w następujący sposób: zalewamy perełki zimną wodą w proporcji 1:7, zostawiamy do napęcznienia, mieszamy co jakiś czas, aż wchłonie się cały płyn, odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ogrzewamy słoik w kąpieli wodnej (ważne aby na dno garnka włożyć kawałek szmatki, inaczej istnieje duże ryzyko, że słoik pęknie podczas podgrzewania), by nie przekroczyć temp. 55st. Celsjusza, bo klej straci właściwości lepiące. Najłatwiej sprawdzić to wkładając do środka palec- woda będzie gorąca ale będzie w niej można trzymać palec przez chwilę i nie będzie parzyć. W tan sposób otrzymujemy roztwór klejowy o mocy ok. 12-13%.

Do przygotowanego kleju zwierzęcego przesiewamy kredę przez drobne sitko, odczekując aż porcje samoczynnie się zatopią w kleju. Nie mieszamy!!! Wsypujemy kredę aż do wysycenia cieczy i dodajemy nadmiar na wysokości około 1 – 1,5 cm.
Pozostawiamy masę w cieple, żeby nadmiar kredy się wchłonął. Po 2-3 godzinach wstawiamy masę do lodówki. Jeśli na masie pozostanie niewchłonięta kreda całość trzeba podgrzać a pozostały kożuch zdjąć.

Ze słoika wyjmujemy jednorazowo potrzebną porcję masy i stosujemy na ciepło jako podkład, do wyrównywania lub w temperaturze pokojowej jako kit do uzupełnień.

Ciepła masa ma konsystencję ciasta naleśnikowego, chłodna jest stała. Masa jest elastyczna, pęka w niewielkim stopniu, jest nieszkodliwa w razie połknięcia (nietoksyczna), można ją nakładać szpachelką lub pędzlem, jest bardzo uniwersalna. Masa musi pozostawać w lodówce, bo inaczej klej może się popsuć (jest pochodzenia organicznego).

Może spodoba ci się jeszcze...

1 komentarz

  1. Dodaj goździki a się nie zepsuje, z czochem to samo, pęka? to trochę miodu